10 غذای فرآوری شده که بهتر است هرگز نخورید

به گزارش وبلاگ آراسا، با تغییر سبک زندگی در دنیای مدرن، غذاهای فرآوری شده نقش مهمی در زندگی ما پیدا نموده اند. بیشتر ما بخشی از غذا یا تمام غذاهایمان را از غذاهای فرآوری شده تهیه می کنیم اما این مواد غذایی معمولا سالم نیستند و ضررهای زیادی برای سلامت جسم دارند. برای حفظ سلامتی خود این چند غذای فرآوری شده را که در ادامه معرفی می کنیم هرگز نخورید. با خبرنگاران مگ همراه باشید.

10 غذای فرآوری شده که بهتر است هرگز نخورید

مشکل کجاست؟

در حالت ایدئال، بهتر است که هر روز از بازارچه ها مواد غذایی تازه بخریم و تمام مراحل پخت غذا را از صفر انجام دهیم. اما در واقعیت ما از منابع غذای تازه دور هستیم، وقت کافی برای خرید و پخت وپز نداریم و مجبوریم غذای آماده یا بخشی از غذای خود را آماده از فروشگاه ها بخریم. بعضی از ما حتی وقت برای غذا خوردن هم نداریم چه برسد به پختن غذا.

غذاهای فرآوری شده، آماده و نیمه آماده همه جا به راحتی در دسترس هستند. البته همه آن ها ضرر ندارند مثلا سبزی خردشده، میوه های کنسرو شده و… حتی می توانند بسیار مفید و کارراه انداز باشند. اما بعضی از این مواد غذایی فرآوری شده، ممکن است مقدار زیاد و البته پنهانی از چربی، سدیم و قند داشته باشند. اگر می خواهید رژیم غذایی سالمی داشته باشید، بعضی از این مواد غذایی تولید شده را نباید بخورید.

انواع روش های فرآوری غذا

روش های زیادی برای فرآوری غذا وجود دارد. غذاهای فرآوری شده معمولا فریزری، کنسروی، خشک شده، پخته یا پاستوریزه هستند. علاوه براین مقدار فرآوری اجرا شده روی غذاها فرق دارد مثلا سبزی ها ممکن است فقط شسته و خرد شوند. اما غذاهایی که بیشترین مقدار فرآوری را تجربه می نمایند معمولا دارای مقادیر زیادی قند افزوده، نمک، روغن و کالری هستند. یکی از برترین نمونه های این غذاها، پیتزاهای نیمه آماده ست.

مواد افزودنی باعث می شوند که غذاهای فرآوری شده برای مدت بیشتری سالم بمانند. مواد نگهدارنده عمر مواد غذایی را افزایش می دهند. اگر می خواهید رژیم غذایی سالمی داشته باشید، آسیب های این مواد افزودنی بسیار بیشتر از فواید آن است. گاهی اوقات می توانید با خواندن توضیحات روی محصولات از بعضی از نگهدارنده های مضر دوری کنید؛ مثلا دکستروز، مالتوز، چربی های ترانس و روغن های هیدروژنه.

مواد غذایی که حاوی این نگهدارنده ها باشند تقریبا دو برابر مقدار توصیه شده برای مصرف سدیم و قند را وارد بدن می نمایند.

10 غذای فرآوری شده که بهتر است نخورید

اگر سبک زندگی شما به نحوی است که امکان تهیه و پخت غذاهای تازه ندارید، چاره ای ندارید جز اینکه گاهی اوقات از غذاهای نیمه آماده بهره ببرید. اما سعی کنید مصرف بعضی از غذاهای فرآوری شده را که در ادامه نام می بریم، به حداقل برساند تا سالم بمانید.

1. بیکن

بیکن لایه های نازک گوشت فرآوری شده است و مقدار زیادی سدیم دارد که باعث افزایش فشار خون می گردد. اما سدیم تنها آغاز ماجرا است. یکی از دلایلی که باعث می گردد بیکن ها بسیار لذیذ و خوشمزه باشند، به خاطر مقدار زیادی چربی اشباع است. چربی اشباع باعث افزایش خطر چاقی و مسائل قلبی می گردد.

به خاطر مقدار زیادی ماده نگهدارنده که در بیکن ها وجود دارد، این محصولات می توانند مسائل دیگری برای سلامت بدن ایجاد نمایند؛ از سردرد گرفته تا سرطان.

به نقل از آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت، گوشت های فرآوری شده مثل بیکن یا هات داگ، می توانند در دسته مواد سرطان زا قرار بگیرند. این دسته بندی به خاطر مقدار بالای نیتراتی است که در این مواد وجود دارد. این تحقیق مضرات گوشت فرآوری شده را با سیگار برابر می داند.

هر تکه بیکن سرخ شده، دارای 194 میلی گرم سدیم است. توصیه می گردد که مصرف سدیم برای فرد بزرگسال در طول روز بیشتر از 1500 تا 2300 میلی گرم نگردد. فقط یک تکه بیکن بین 8 تا 13 درصد از مقدار کل سدیم روزانه توصیه شده برای بدن را تشکیل می دهد.

به جای خوردن بیکن می توانید آووکادو را جایگزین کنید. آووکادو حاوی اسیدهای چرب سالم و پروتئین است. علاوه بر این درست مثل بیکن طعمی بی نظیر دارد در واقع هر زمان که بخواهید از بیکن بهره ببرید می توانید آووکادو را جایگزین آن کنید. مثلاً می توانید تخم مرغ و آووکادو بخورید یا حتی با آووکادو کاهو و گوجه فرنگی ساندویچ درست کنید.

2. گرانولا

گرانولا یکی از خوراکی های خوشمزه است که معمولاً با ترکیب انواع مغزها و غلات تهیه می گردد. بارهای گرانولا انواع مختلفی دارند و از انواع آن پر از قند افزوده است که خیلی زود هضم می گردد و برای مدت کوتاهی شما را سیر نگه می دارد. علاوه بر تبلیغات زیادی که در خصوص سالم بودن گرانولا انجام می گردد، این خوراکی اگر مواد افزودنی زیادی داشته باشد چندان هم مفید و سالم نیست.

به علت داشتن مقدار زیادی کربوهیدرات ساده و مواد افزودنی دیگری که برای تهیه آن استفاده می گردد بهتر است که از مصرف گرانولا اجتناب کنید. به اسم جایگزین می توانید انواعی از گرانولا را خریداری کنید که در ساده ترین شکل ممکن تهیه می شوند و مواد افزودنی ندارند. شاید بهتر باشد که این خوراکی خوشمزه را خودتان با موادی که در خانه دارید تهیه کنید در این صورت می توانید مقدار قند و نمک آن را تا جایی که ممکن است است کاهش دهید و یک خوراکی سالم و لذیذ داشته باشید. تا جایی که ممکن است برای تهیه آن از شکر استفاده نکنید و می توانید شیرین نماینده های طبیعی را جایگزین شکر کنید.

3. آجیل ها و مغزهای طعم دار

شاید در نگاه اول آجیل ها و مغزهای طعم دار خوراکی سالم و خوبی به نظر برسند اما با توجه به اینکه برای روکش آن ها یا برای طعم دادن به آن ها از موادی مثل شکر و نمک استفاده می نمایند می توانیم آن ها را در دسته خوراکی های مضر بگنجانیم. این شکر و نمک اضافه می تواند باعث افزایش وزن و ابتلا به دیابت و افزایش فشارخون گردد. علاوه بر این، آجیل هایی که طعم شیرین دارند به علت روکش آن ها معمولاً برای سلامت دندان ها هم مضر هستند.

هیچ شکی نیست که انواع آجیل فواید فراوانی برای سلامت بدن دارند اگر می خواهید از فواید آجیل ها و مغزها بهره مند شوید، برترین کار این است که آن ها را به شکل ساده مصرف کنید. آجیل ها و مغزها به تنهایی خوشمزه هستند و نیازی به طعم دار شدن ندارند سعی کنید مغزهای خوراکی را به شکل ساده و بدون نمک نوش جان کنید تا از فواید آن ها به برترین شکل بهره ببرید. البته انجام کارهایی مثل تفت دادن می تواند طعم بهتری به آن ها بدهد و اگر در حد کم باشد اشکالی ندارد. پسته، گردو، بادام هندی و تقریباً تمام مغزها حاوی پروتئین و چربی های سالم هستند.

4. پاپ کورن تهیه شده در مایکروویو

پاپ کورن یک خوراکی خوشمزه و مفید است تا زمانی که در استفاده از نمک و روغن زیاده روی نکنید. علاوه براین استفاده از مایکروویو هم برای تهیه غذاها مسئله ای ندارد. اما چه عاملی باعث می گردد که پاپ کورن تهیه شده در مایکروویو برای سلامتی مضر باشد؟

مشکل اصلی که وجود دارد در کیسه هایی است که از آن ها برای درست کردن پاپ کورن استفاده می نماید. این کیسه ها حاوی مواد شیمیایی مضری است که در صورت حرارت تماشا می توانند مسائل زیادی برای سلامت بدن ایجاد نمایند از جمله این که می توانند عملکرد کبد را مختل نمایند.

علاوه براین برای تهیه بعضی از پاپ کورن ها از روغن زیاد استفاده می گردد که معمولاً روغن ترانس است و چربی اشباع محسوب می گردد. بیشتر از 5 تا 6 درصد از کالری مصرفی روزانه شما نباید از چربی اشباع تامین گردد. برای کسی که 2000 کالری در روز مصرف می نماید مقدار چربی اشباع باید نهایتاً 11 تا 11 درصد باشد. در ضمنً پاپ کور ن های تهیه شده در مایکروویو معمولاً با روغن پالم درست می گردد. برای اینکه بتوانید جایگزین سالم تری برای این نوع پاپ کورن ها داشته باشید خودتان در منزل پاپ کورن را در قابلمه درست کنید و برای تهیه کردن آن از روغن کم یا کره بهره ببرید.

5. میوه خشک یا چیپس میوه

ممکن است در طول روز برای برطرف گرسنگی یا برای پاسخگویی به اشتیاق شدید به خوراکی های شیرین، کشمش بخورید یا مثلاً انبه خشک شده در دهان بگذارید. میوه های خشک مقدار زیادی فیبر، انواع ویتامین و انواع مواد معدنی لازم برای بدن را دارند و نسبت به بسیاری از خوراکی های آماده جایگزین بهتری هستند اما باید مراقب باشید که چه مقدار از این خوراکی را هر بار مصرف می کنید. حتی مقدار کمی از این خوراکی می تواند کالری بسیار زیادی داشته باشد و قند آن هم بسیار بالا است. این قند اضافه می تواند باعث افزایش وزن گردد و اگر شما این میوه های خشک را بیش ازاندازه مصرف کنید روز به روز بر ذخیره چربی بدن شما اضافه می گردد.

میوه های خشک ممکن است بین 32 درصد تا 66 درصد قند داشته باشند. بعضی از انواع آن ها فقط میوه خشک شده نیستند و با انواع شربت و مواد شیرین دیگر طعم دار شده اند. اگر دنبال یک جایگزین سالم برای میوه های خشک هستید بهتر است همان میوه های تازه یا میوه های فریز شده را مصرف کنید. از میوه های فریز شده می توانید برای تهیه خوراکی هایی مثل اسموتی و اوتمیل بهره ببرید.

6. محصولات میوه ای

یکی دیگر از انواع خوراکی هایی که سالم به نظر می رسند محصولات میوه ای هستند مثلاً ژله های میوه ای، آب میوه های صنعتی و… بیشتر این محصولات مقدار کمی میوه دارند و بخش زیادی از آن ها را شربت ذرت فروکتوز، شربت نیشکر و سایر شیرین نماینده ها تشکیل می دهند. این شیرین نماینده ها باعث افزایش وزن می شوند و خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند. قند افزوده این محصولات و ژلاتینی که در آن ها استفاده می گردد ممکن است به دندان ها بچسبد و محیط بسیار مناسبی را برای باکتری ها ایجاد کند. این باکتری ها به مرور زمان باعث ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان ها به خصوص در بچه ها می شوند.

در این مورد هم برترین جایگزین برای محصولات میوه ای مثلاً انواع آبنبات ها، خود میوه تازه است. میوه های تازه، ویتامین و مواد معدنی لازم برای بدن را دارند و دارای مقدار شکر بسیار کمتری از این محصولات چسبناک و مضر هستند.

7. مارگارین

تا همین چند وقت پیش مارگارین را به اسم یک جایگزین سالم برای کره معرفی می کردند اما حقیقت تلخی که وجود دارد این است که بعضی از انواع مارگارین ها حاوی مقدار زیادی چربی ترانس هستند. چربی های ترانس از سایر چربی ها ناسالم ترند، مقدار کلسترول بد را افزایش می دهند که منجر به بیماری های قلبی و سکته می گردد.

با وجود این که ارتباط بین اسیدهای چرب ترانس و سرطان هنوز مشخص نیست و ثابت نشده است بعضی موسسات پزشکی به افرادی که مبتلا به سرطان هستند توصیه می نمایند که مصرف چربی های ترانس را تا حد زیادی کاهش دهند یا به کلی حذف نمایند.

بعضی از انواع مارگارین ها حتی حاوی سدیم هستند. اگر دنبال یک جایگزین سالم برای مارگارین هستید برترین گزینه پوره آووکادو است. بافت نرم و چرب این پوره می تواند جایگزین مشابهی برای مارگارین باشد. برای آشپزی هم می توانید ماست و انواع شیرهای تغلیظشده را جایگزین مارگارین کنید.

8. سس کچاپ

یکی از محبوب ترین سس ها برای بسیاری از غذاها به خصوص غذاهای فست فودی سس کچاپ است. البته مصرف مقدار کمی از این سس اشکالی ندارد اما اگر عادت دارید مقدار زیادی سس روی غذاهای خود می ریزید یا این که عادت دارید با بیشتر غذاها سس بخورید این مسئله می تواند برای شما مشکل ساز باشد.

برای تهیه این سس از گوجه فرنگی استفاده می گردد اما این گوجه فرنگی با مقدار زیادی شکر و نمک همراه است که ارزش غذایی ندارند و برعکس مسائل زیادی در بدن ایجاد می نمایند. بیشتر کالری موجود در این سس به خاطر وجود همین شکر و نمک است. در هر بسته کوچک از سس کچاپ 2 گرم شکر وجود دارد و معمولاً برای غذاهای سرخ شده و فست فودی، ما بیشتر از یک بسته سس مصرف می کنیم. در نتیجه در مجموع مقدار بسیار زیادی شکر را فقط به وسیله این سس وارد بدن می کنیم.

برترین جایگزین برای سس کچاپ صنعتی این است که این سس را خودتان در خانه تهیه کنید. برای تهیه این سس می توانید از پوره گوجه فرنگی تازه و مقداری سرکه بهره ببرید. می توانید آن را با انواع ادویه ها و کمی نمک و فلفل طعم دار کنید. یکی دیگر از مزایای سس کچاپ خانگی این است که مواد نگهدارنده ندارد.

9. سوپ ها و نودل های فوری

یکی از غذاهایی که در دوران دانشجویی و زمان هایی که سرمان شلوغ است زیاد مصرف می کنیم همین سوپ ها و نودل های فوری و آماده است. این سوپ های آماده مقدار زیادی نمک دارند که باعث افزایش فشار خون می گردد. بخش زیادی از این سوپ ها و نودل ها را کربوهیدرات های ساده تشکیل می دهند که ارزش غذایی زیادی ندارند . این غذا برخلاف اسمش که سوپ است و معمولاً آن را به اسم غذایی سالم و مفید می شناسیم هیچ فایده ای ندارد و برعکس عامل بسیاری از بیماری ها است. ضرر سوپ های فوری فقط به کربوهیدرات ساده محدود نمی گردد. این سوپ ها می تواند مسائل متعددی مثل چاقی و سندروم متابولیک ایجاد کندو

جای نودل های آماده می توانید نودل کدو را امتحان کنید. با رنده کردن کدو به شکل نودل و استفاده کردن از آن در غذا می توانید از مصرف نودل ها و سوپ های آماده تا جایی که ممکن است اجتناب کنید.

10. غذاهای فریز شده

فریز کردن غذاها یک روش رایج برای نگهداری آن هاست. اگر از این روش نگهداری برای حفظ غذاهای سالم استفاده می کنید اشکالی ندارد ولی اگر بخواهید دائماً غذاهای فریزری صنعتی مثلاً انواع همبرگرها، پیتزا های نیمه آماده و… را تهیه و مصرف کنید ممکن است با مسائل زیادی روبرو شوید.

غذاهای نیمه آماده فریزری مقدار زیادی چربی، قند و سدیم دارند. این مواد در کنار مواد نگهدارنده، خطر ابتلا به مسائل قلبی و افزایش وزن را تا حد زیادی افزایش می دهد. علاوه براین، فشار خون شما بالا می رود و ممکن است با مسائلی مثل سکته قلبی روبرو شوید. اگر مجبور شدید که غذاهای نیمه آماده فریزری تهیه کنید باید دنبال آن دسته از محصولاتی بگردید که ارگانیک هستند و سدیم کمتری دارند.

درنهایت برترین جایگزین برای این ماده غذایی این است که سعی کنید خودتان برای تهیه این غذا در خانه وقت بگذارید. حتی می توانید برای روزهایی که وقت کمی دارید از قبل غذایی را در خانه آماده کنید و در فریزر بگذارید. البته برای این کار باید برنامه ریزی داشته باشید اما مطمئن باشید که با برنامه ریزی و مشخص کردن وقت برای آشپزی خانگی می توانید تا حد زیادی به سلامت خود یاری کنید.

اعتدال در مصرف غذاهای فرآوری شده

غذاهای فرآوری شده یک اختراع مدرن نیستند و قرن هاست که بشر از روش های مختلف برای فرآوری و نگهداری غذاها استفاده می نماید. غذاهای فرآوری شده معمولاً به راحتی در دسترس ما هستند و وقت کمی برای تهیه آن ها می گذاریم. اشکالی ندارد اگر گاهی اوقات از این مواد غذایی استفاده کنیم اما باید اعتدال در مصرف این غذاها را رعایت کنید. علاوه براین می توانید با چک کردن برچسب روی این محصولات سعی کنید آن دسته از محصولاتی را خریداری کنید که سدیم، چربی و قند کمتری دارند. محصولاتی را انتخاب کنید که تازه تر هستند و با مواد کمتری تهیه شده اند.

تا زمانی که غذاهای فرآوری شده نمکی و پرچرب بیشتر از 20 درصد از غذای روزانه شما را تشکیل ندهند مصرف آن ها گاهی اوقات اشکالی ندارد.

بعضی از غذاهای فرآوری شده ای که سالم تر هستند عبارتند از:

  • کنسرو ماهی مثلاً کنسرو ماهی تن یا سالمون
  • میوه ها و سبزیجات یخ زده
  • تمام انواع حبوبات کنسروی که سدیم کمی دارند.

جمع بندی

سبک زندگی امروزی ما گاهی مجبورمان می نماید که از غذاهای فرآوری شده و نیمه آماده استفاده کنیم. مصرف این غذاها اگر با رعایت اعتدال و گاهی اوقات باشد اشکالی ندارد. مشکل زمانی ایجاد می گردد که این غذاها بخش زیادی از از رژیم غذایی شما را تشکیل بدهند. سعی کنید تا جایی که می توانید مصرف مواد غذایی فرآوری شده را به حداقل برسانید تا بدن سالم تری داشته باشید.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ آراسا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline

منبع: دیجیکالا مگ

به "10 غذای فرآوری شده که بهتر است هرگز نخورید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 غذای فرآوری شده که بهتر است هرگز نخورید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید