استفاده دوباره از خاک گلدان مسئله ای ندارد؟
به گزارش وبلاگ آراسا، همواره بعد از عوض کردن گلدان یگ گیاه به این سوال برمی خوریم، اشکالی ندارد دوباره از خاک قدیمی استفاده کنم؟

جواب سوال شما این است: اشکالی ندارد، اما ابتدا باید چند کار کوچک را انجام دهید.
این مراحل را به ترتیب انجام دهید تا بتوانید دوباره از خاک گلدان تان بهره ببرید و در وقت و هزینه هاتان صرفه جویی کنید:
1- بقایایی گیاهی را از دورن خاک خارج کنید (ریشه، ساقه، برگ و …)
قبل از هر کاری روزنامه ای روز زمین پهن کنید تا بعد از اتمام کار خانه تان کثیف نگردد! بعد از اینکه گیاه را از گلدان قدیمی اش خارج کردید، در پی بقایای گیاهی مانده در خاک باشید. چیزهایی مثل برگ های خشک، ریشه مرده و بقایای ساقه. با این کار اگر گیاه قبلی بیماری داشته، با حذف بقایای آن از خاک، خاک را از آن بیماری پاک می کنید و مانع از انتقال آن به گیاهان دیگری که قرار است در آن کاشته شوند، می شوید. بعلاوه خاک تمیزتر شده و آفات و حشرات در آن لانه نخواهند کرد.
2- خاک را هوا دهی کنید
خب برای درمان خاک آماده هستید! دانشمندان به ما می گویند که گیاهان برای رشد از مواد مغذی موجود در خاک استفاده می نمایند. اگر مدام از یک خاک برای کاشت گیاهان استفاده کنیم، بعد از مدتی ذخیره مواد غذایی خاک تمام شده و دیگر نمی تواند احتیاجهای گیاه را برآورده کند. نتیجه این خواهد شد که گیاه رشد نمی کند و علائم کمبود مواد غذایی را از خود نشان می دهد. اما با این وجود خوشبختانه احتیاج نیست هر سال بهار هر چه خاک در گلدان دارید را دور بریزید و از عمده فروشی ها خاک خریداری کنید.
در ابتدا پارچه، سینی یا حوله ای آماده کنید. لبه گلدان را کاملا از طریق آن بپوشانید و گلدان را برگردانید تا خاک گلدان به صورت وارونه روی سینی قرار بگیرد. با این کار می فهمید که آیا ته خاک تان لانه حشره ها شده یا نه، که اگر لانه حشرات بود، بهتر است آن را دور بریزید. این کار یک خوبی دیگر هم دارد، باعث می گردد تراکم خاک را بسنجید. خاکی که سخت و به هم فشرده شده فضای خالی برای رشد ریشه گیاه ندارد. پس انجام این کار ضروری است. سپس با استفاده از یک بیلچه باغبانی خاک را شخم و هم بزنید.
3- به خاک مواد غذایی اضافه کنید
این خاک خاکی است که قبلا در آن گیاهی زندگی می نموده پس مواد غذایی کمی دارد. برای بهبود آن باید خاک را اصلاح کنید. برای این کار از یک فروشنده نزدیک محل خانه تان یک بسته کود گیاهی خریداری کنید. البته بهتر است به جای کود به گیاه تان مواد آلی طبیعی بدهید. مثلا اگر بتوانید کمپوست تهیه کنید و با خاک تان مخلوط کنید عالی است. اگر خودتان زودتر به فکر افتاده اید و کمپوست درست نموده اید، آن را به خاک اضافه کنید.
برخی از موادی که در کمپوست استفاده می شوند شامل بقایای گیاه (برگ، شاخه، پوست درخت و …)، به جای مانده مواد غذایی (پوست میوه، پوست تخم مرغ، استخوان پودر شده و …) و موادی از این قبیل است. طرز تهیه چند کمپوست ارگانیک در پست های قبلی همین بخش (بخش طبیعت) آمده است، ابتدا آن را مطالعه کنید و سپس دست به کار شوید تا در بهار سال بعد احتیاجی به خرید کمپوست نداشته باشید. اگر بقایای گیاهی یا به جای مانده های غذا را به صورت پوسیده نشده درون خاک بریزید، ضروری است چند وقتی به خاک فرصت دهید تا آنها را تجزیه کند و سپس درون آن گیاه بکارید. اما خوبی استفاده از کمپوست آن است که بلافاصله بعد از اضافه کردن آن به خاک می توانید در آن گیاه بکارید.
4- خاک و کمپوست (یا کود) را به خوبی مخلوط کنید
اگر از کمپوست استفاده نموده اید، می توانید مقداری کود گیاهی هم به خاک اضافه کنید. یک دستکش باغبانی تهیه کنید و خاک را به خوبی هم بزنید تا کود و خاک با هم ترکیب شوند. با این کار کلوخ هایی که در خاک تشکیل شده اند هم نرم می شوند.
5- برای گیاهان تازه فضا باز کنید
ابتدا گیاه تازهی را که می خواهید در این خاک بکارید از گلدانش خارج کنید. با دست و به آرامی ریشه های گیاه را کمی از هم باز کنید. مواظب باشید در این مرحله به ریشه ها آسیب نزنید و آنها را پاره نکنید. خاک را کمی با دست باز کنید و گیاه تان را درون آن بکارید و سپس در اطراف طوقه خاک بریزید و با دست کمی آن را فشرده کنید.
منبع: فوت و فن / gardenista.com